středa 24. října 2012

Praha se dusí smogem

Dneska to vezmeme trošku z jiného konce, ale současná situace mi nedá nereagovat.

Jistě jste si všimli, že nejenom v Praze, ale i v jiných větších městech, se v posledních dnech nedá téměř dýchat. Meteorologové to dávají za vinu počasí. Nefouká a neprší, takže se nad městy drží nízká oblačnost. Svou roli v tom ale hrají také obyvatelé měst, kteří zamořují ovzduší automobilovou dopravou. Jiná situace je asi na Ostravsku, kde se na znečištění podílí také velkou měrou průmysl.

Ale zpět k automobilové dopravě. Ta by podle mého měla sloužit hlavně na přesuny na delší vzdálenosti (mezi městy, na chatu, atp.). Na dopravu po městě se nejen nehodí, ale není ani žádoucí. Proč se nehodí? Je jí zkrátka hodně, takže vznikají kolony. Doprava je tak pomalá a neefektivní. Nežádoucí je proto, že enormně znečišťuje ovzduší.

Přitom alternativ je dost. Každé větší město má systém městské hromadné dopravy (Praha i po změnách obzvlášť kvalitní, metro je bezkonkurenčně nejrychlejší pro přesuny městem). Možná kdyby klesla automobilová doprava dalo by se do práce vyjet i na kole. Je pochopitelné, že se za současného ovzduší nikomu na kolo nechce, ale auta, ve kterých sedí běžně pouze řidič, jsou ještě tristnější. Nechte tedy auto v garáži či na parkovišti před domem a jeďte "sockou". Možná zažijete trochu nepohodlí, ale večer si můžete říct, že jste byli zas o něco šetrnější k přírodě.

Tak.

Žádné komentáře:

Okomentovat