sobota 26. října 2013

Alkohol a mladiství

V dnešním článku bych chtěl poukázat na problematiku konzumace alkoholu mladistvými.

Možná si řeknete, že mladiství pili alkohol odjakživa a že tedy ani dnešní situace není nijak závažná. Je, přátele! To, že toto vždy platilo, neznamená, že je vztah alkoholu a mladistvých v pořádku. Ba je tomu spíše naopak.

Alkohol totiž dokáže negativně působit na vyvíjející se organismus tohoto nedospělce. Narušen tak často bývá nejen fyzický, ale hlavně duševní vývoj, nemluvě o opravdu obrovském riziku vzniku závislosti na alkoholu. Shodují se na tom odborníci, ale kompetentní osoby tento problém neřeší.

Namátkové kontroly v barech a hospodách, zatím neodradily ani mladistvé ani provozovatele takových podniků mladistvým alkohol nalévat. Ti je tak i nadále vesele nalévají, ničeho nedbajíc. V extremních případech je dnes možné setkat s barech i dětmi, ano opravdu dětmi, ve věku kolem 15 let. Že je tu něco v nepořádku, jistě musí vidět každý.

Jak s tímto nešvarem zatočit? Nejspíše tlačit na správná místa, co se týče postihů prodejců alkoholu, ale také nezanedbávat prevenci a informování rodičů o možných aspektech dětského alkoholismu. A jaká jsou vaše řešení alkoholu u mladistvých?

1 komentář: